Let op: U gebruikt een browser waarin de weergave van deze website niet optimaal is. Ga naar www.microsoft.com/ie om uw browser bij te werken

Nieuws - Een nieuwe ploeg!

Geplaatst: 09 mei 2015 om 13:06.


Jochem Uytdehaage begint eigen marathonploeg
Skate4AIR en Duosport slaan handen ineen

 

Amsterdam, 28 april 2015 – Vanaf volgend seizoen is de Topdivisie van het Nederlandse marathonschaatsen een schaatsploeg rijker. Jochem Uytdehaage (38), goudenmedaillewinnaar op zowel de vijf als de tien kilometer op de Spelen van 2002 in Salt Lake City, is nauw betrokken bij de ploeg, die in samenwerking met Skate4AIR en Duosport tot stand is gekomen.


Het opzetten van een eigen schaatsteam is geen alledaagse bezigheid. De samenwerking met Skate4AIR en Duosport maakt de oprichting des te unieker. De naam Skate4AIR zal schaatsliefhebbers niet onbekend in de oren klinken. Deze non-profitorganisatie schaatst jaarlijks mee in de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee (Oostenrijk) om geld op te halen voor onderzoek naar Cystic Fibrosis, beter bekend als taaislijmziekte, de meest voorkomende erfelijke ziekte met een beperkte levensverwachting. Als ambassadeur van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) is Uytdehaage daar nauw bij betrokken. De nieuwe ploeg zal dan ook onder de naam van Skate4AIR gaan schaatsen. “We zijn erg tevreden over de samenwerking tussen de verschillende partijen die aan dit verhaal meeschrijven”, vertelt Uytdehaage. “Bovendien is een eigen Topdivisieploeg natuurlijk een unieke gelegenheid om de naamsbekendheid en daarmee hopelijk het aantal deelnemers voor Skate4AIR te vergroten.” Zelfs in de teamfilosofie “met elkaar, voor elkaar en door elkaar beter worden of blijven” komt de relatie met het goede doel naar voren, waarbij “beter blijven” verwijst naar de bevordering van onderzoek naar taaislijmziekte en daarmee de vooruitgang in zorg voor taaislijmziekte patiënten.


Duosport is voornamelijk bekend van het verzorgen van schaatstrainingen voor ruim 6000 recreanten. Begeleiding van een topsportteam is daarom voor Duosport bijzonder. “Voor ons is dit een unieke gelegenheid om te laten zien waar wij goed in zijn. Wij hebben verschillende specialisten, zoals techniek-, conditie-, en krachttrainers, die heel goed passen binnen dit plaatje”, aldus Chris van Saaze van Duosport. De ploeg zal de verschillende Duosport-specialisten met potentie combineren binnen de Technische Staf om zo een lerende organisatie te creëren.


Bij de schaatsploeg Skate4AIR zijn potentie en ambitie dan ook de pijlers waarop de ploeg steunt. Dat geldt niet alleen voor de begeleiding, maar ook voor de schaatsers zelf. Afgezien van Uytdehaage, die zich voornamelijk op de achtergrond met de zaken bezig zal houden, bestaat het team vooralsnog uit relatief jonge honden met veel in hun mars.


Grondleggers van de nieuwe ploeg zijn Peter van de Pol (32) en Swen Faber (24), beide mannen met ervaring op het hoogste niveau, en allebei toe aan een nieuwe uitdaging. Van de Pol is de ervaren man binnen de ploeg als oud-winnaar van o.a. natuurijs wedstrijden in Nederland, de Henk Angenent Classic (200 km) en Zweden (150 km). Faber reed afgelopen jaar zijn eerste seizoen in de Topdivisie, waarin hij gelijk de Jan Maarten Heidemanprijs won, de award voor de schaatser die het afgelopen jaar de meeste progressie heeft geboekt. Naast Van de Pol en Faber maakt ook Axel Koopman (23) deel uit van de formatie; Koopman eindigde afgelopen seizoen als vierde in de Eerste Divisie en wil komend jaar de volgende stap in zijn carrière zetten door in de Topdivisie uit te komen. Voor de overige plekken voert de ploeg momenteel gesprekken met geïnteresseerde rijders. “We zijn op zoek naar rijders die in ons plaatje passen, die leergierig zijn en bereid zijn om hun kennis te delen binnen de ploeg”, aldus Uytdehaage.


Alle betrokken partijen willen met name duurzaam bouwen aan een team dat zich op de lange termijn blijft ontwikkelen. Naast de begeleiding van Duosport en Skate4AIR is er daarom een sponsor gevonden die deze nieuwe marathonploeg graag wil ondersteunen. De Nijborg Agri en Staalbouw, een agriculturele dienstverlener uit Renswoude, heeft zich al voor twee jaar verbonden aan de ploeg. Voor Dirk Verbeek, directeur van de Nijborg, is de combinatie van sportsponsoring en een goed doel uniek waaraan zijn bedrijf zich graag wil verbinden.


Behalve uitkomen in de Topdivisie, heeft Skate4AIR tevens de intentie om in de toekomst een team in de Eerste Divisie te laten rijden. Om het team een nog bredere basis te geven om de doelstellingen te kunnen realiseren is het nog wel op zoek naar partners die dit initiatief willen steunen.
 

« Vorige bericht: 09 april 2014 om 17:39 - Nog een jaar CRV-Interfarms!!